Cleopatra

ceopatra een

Cleopatra, symbool van romantiek en liefde

Cleopatra zoals we haar kennen als de mooie Egyptische koningin heet eigenlijk Cleopatra de 7de Philopator

Zij regeerde vanaf Januari 69 v. Chr. – 12 augustus 30 v. Chr. En was koningin van het oude Egypte. De laatste Hellenistische heerseres van Egypte. We noemen haar kortweg Cleopatra voor het gemak. Haar familie was oorspronkelijk van Griekse / Macedonische afkomst. Naast haar vader Ptolemaeus 12de Auletes, haar broers / echtgenoten en later haar zoon was zij mede – heerseres over Egypte. Zij was de laatste Pharao.

Volgens ‘Wikipedia’

Cleopatra overleefde een staatsgreep uitgedokterd door de hovelingen van haar oudste broer en ging vervolgens een verhouding aan met Julius Caesar, die haar greep op de troon verstevigde. Na de moord op Caesar in 44 v.Chr. bond ze zich aan Marcus Antonius, met wie zij een tweeling kreeg. Later trouwde zij met Marcus Antonius en baarde nog een zoon. Alles bij elkaar had Cleopatra vier kinderen, één bij Caesar en drie bij Antonius. Haar (verstand) huwelijken met haar twee broers leverden geen kinderen op.

Nadat Antonius’ rivaal en Caesars wettelijke opvolger, Gauss Julius Caesar Octavianus, de volle macht van Rome tegen Egypte keerde en een relatie met Cleopatra van de hand wees, benam Cleopatra zich van het leven op 12 augustus in 30 v.Chr. Haar nalatenschap overleeft in de vorm van talloze dramatisering van haar levensverhaal, inclusief William Shakespeares Antony and Cleopatra, verscheidene opera’s en films.

Nu vond ik nieuws over de plaats waar Cleopatra begraven ligt op YouTube, dus kijk hier …..

Er bestaan enorm veel afbeeldingen van Cleopatra

Julius Caesar was Cleopatra ’s lover. Ze sprak veel talen en daarbij ook de Egyptische taal. Ze woonde in Alexandria en was heel goed onderricht vanaf haar jonge jaren. Ze was een bijzonder mooie, voluptueuze vrouw, die zich heel mooi wist te kleden, met goede manieren en daarbij was ze heel aantrekkelijk en ook nog intelligent.

Er is van alles verteld over Cleopatra. Sommigen beweren dat ze een hele donkere huidkleur had. Alles is ook al lang geleden, maar zij blijft in ons geheugen gegrift. Ze ging met bijzonder machtige mannen om en leefde in een belangrijke tijd in Alexandria, waar een hele uitgebreide bibliotheek te vinden was. En nog steeds is het een bijzondere plaats in de wereld.

Het is een romantisch beeld wat we over haar leven hebben. Ook haar geliefde Mark Antony was een machtig man. Onlangs is er een museum over hem en zijn tijdgenoten geopend. Hoe leefden zij? Op deze video kun je daar iets meer over aan de weet komen. Zij zal altijd een mysterie blijven, geprojecteerd door Elisabeth Taylor in een prachtige film

Bloed en brutaliteit

Het was belangrijk om de bloedlijn puur te houden in die tijd. En vaak hadden ze in families kinderen samen om vooral de macht te kunnen behouden. De Romeinen werden in de tijd van Cleopatra alsmaar machtiger en zij was nog maar een teenager die de teugels samen met haar jongere broertje in handen moest proberen te houden.

egyptian cleopatra eyemask

Om de macht terug te winnen werd er van alles gedaan wat god verboden zou hebben. De rebellen lagen constant op de loer en op een gegeven moment moest ze zelfs vluchten.

Ze kende de geschiedenis van haar familie goed, maar dat maakte alles niet gemakkelijker. Haar leven, en dat van haar medemensen liep constant gevaar, want Rome had zijn oog op Egypte gericht.

Een machtige tegenstander stond haar te wachten, totdat ze Julius Caesar ontmoette….. en ook met hem kreeg ze een liefde relatie.

Het overlijden van Cleopatra

Cleopatra had zichzelf van het leven beroofd. Men weet niet precies hoe het gegaan is en er bestaan verschillende ideeen over. Maar volgens wat ik ervan gelezen heb is het als volgt gegaan: Na een ruzie laat Cleopatra via anderen aan haar geliefde Markus Antonius weten dat ze dood is, waarop Antonius zich in zijn zwaard stort.

Zijn zelfmoord mislukt echter en geen van zijn personeelsleden wil hem helpen opknappen. Dan word hij onverwacht uitgenodigd door zijn geliefde Cleopatra die toch nog in leven blijkt te zijn, waarop hij zich spoedt om haar te bezoeken. Hij vindt haar in het Mausoleum.

Als hij bij haar is sterft hij alsnog in haar armen

Cleopatra wordt hierna door Octavianus gevangen genomen. Ze probeert hem dan nog voor zich te winnen, maar als dat mislukt, pleegt ze echt zelfmoord om zich zo de vernederingen door de Romeinen te besparen.

Als Julius Caesar wordt vermoord, waarmee de lijn van Egyptische pharao’s beëindigd is, worden drie kinderen van Cleopatra meegenomen naar Rome, waar ze worden grootgebracht door Octavia, de vrouw van Markus Antonius. Egypte wordt onderdeel van het Romeinse rijk.

Hoe bracht de schone Cleopatra zichzelf om het leven?

Aanvankelijk werd aangenomen dat Cleopatra zelfmoord pleegde door zich te laten bijten door een giftige Aspisadder, maar deze slang komt in Egypte helemaal niet voor. Hierdoor wordt vaak gesteld dat het een Egyptische Cobra moet zijn geweest.

Ook wordt gesuggereerd dat de Egyptische koningin experimenteerde met verschillende soorten zelfmoord op gevangenen door hen een gifbeker aan te bieden – wat naar mijn idee een nogal gewelddadige manier van doen moet zijn geweest en wat ik daarom niet echt geloof.

Een andere theorie bestaat eruit dat Octavianus haar ombracht. Onbekend is ook waar Markus Antonius en Cleopatra begraven liggen. Volgens de Supreme Council of Antiquities (SCA) in Egypte liggen ze ergens ten zuidwesten van Alexandrië begraven. Ik zag op het internet, op YouTube, dat men naarstig naar het graf van Cleopatra op zoek is. Zie de video die ik boven in dit artikel gedeeld heb !

Wil je iets doneren ?

Dank je wel !

Dorien Jansen

de dood van Ceopatra