De Mythe over het ontstaan van de schaduw planeten Rahu en Ketu

De mythe over de ‘schaduw planeten’ Rahu en Ketu en het toverdrankje ‘Amrita’

Vishnu1

Amrita is een drankje dat – wanneer je dat drinkt – jij het eeuwige leven krijgt

Lord Vishnu was bezig om dit drankje te maken. Maar daar ging echter iets verkeerd, let maar op ……………

Deze nectar, of Soma was alleen bedoeld voor de goden en voor de heersers van de planeten. Wat was er nu mis gegaan?

Een Rakshasha (een demon) was de kamer waar Lord Vishnu bezig was binnen geslopen, want hij rook het drankje en wilde stiekem ervan drinken om ook het eeuwige leven te kunnen bewerkstelligen.

Maar gelukkig zagen de maan en de zon, die ‘De Lichten’ genoemd worden in India, dat er een demon of Rakshasha in de kamer stond.

nag-panchami

Dus de maan en de zon riepen een halt toe aan het snoepen waar de demon al mee bezig was toen ze hem zagen. Het slangachtige monstertje was gezien en erbij – en kon niet meteen wegvluchten, want Lord Vishnu kwam er al aan met zijn zwaard en spleet de demon in twee delen.

Maar toch was Lord Vishnu iets te laat, want de demon had al van de nectar gesnoept en wilde niet en kon daardoor ook niet meer overlijden. Want door van die nectar te drinken zou men immers het eeuwige leven ontvangen.

Dus het slangachtige monstertje had het mooi voor elkaar om wat hij wilde, te laten gebeuren. Hij zou het eeuwige leven krijgen! In plaats van een monstertje waren er nu ineens twee, want het monstertje, de demon was in tweeën gehakt door lord Shiva en bestond voortaan uit een boven – en een onderstuk.

Het bovenstuk van het wezen werd Rahu genoemd en de staart of het onderstuk noemde men Ketu. Die twee zijn nu nog steeds belangrijk en levend en worden ‘de schaduw planeten’ in de astrologie genoemd. Het zijn de eeuwig levende Noorder – en Zuider- Maans-knopen. Ze zijn onsterfelijk.

Rahu bezit geen maag en Ketu heeft geen hoofd . In feite kan Rahu dus niets verteren zonder maag en kan Ketu niet beslissen of goed nadenken zonder hoofd. Rahu bezit geen maag en Ketu heeft geen hoofd. In feite kan Rahu dus niets verteren zonder maag en kan Ketu niet beslissen of goed nadenken zonder hoofd.

Vishnu behead Rahu

Het was natuurlijk nooit de bedoeling geweest dat die ‘Rakshasha’ het eeuwige leven zou ontvangen. Maar toch was het hem wel gelukt door van die Soma te snoepen.

‘De Lichten’, (de zon en de maan) zijn in feite altijd vijanden van de schaduw planeten Rahu en Ketu gebleven. Het gezegde luidt dat de zon en de maan regelmatig het gevaar lopen om opgegeten te worden door deze demonen.

Want tijdens de eclips staan Ketu en Rahu altijd gevaarlijk dicht bij de maan of de zon. Rahu en Ketu zijn schaduwplaneten die de zon en maan beïnvloeden ten tijde van een zonsverduistering.

Ten tijde van een eclips. Alleen dan is het gevaarlijk voor de maan of zon om door de monstertjes gepakt te worden en om opgegeten te worden. Maar ‘De Lichten’ ontspringen de dans gelukkig keer op keer.

Anderzijds hebben de maan en de zon ook zelf van de nectar gedronken en hebben daarom ook het eeuwige leven, dus eigenlijk hoeven ze helemaal niet zo bang te zijn

de maan

Er zijn negatieve betekenissen aan deze schaduw planeten verbonden. Enkele van die eigenschappen ervan zijn bijvoorbeeld bij de Noorder- Maans- knoop Rahu: hypnose, massatrends, waanzin, illusies over jezelf en manipulatie bij anderen. Maar soms brengt Rahu ook rijkdom bij een persoon, vaak door macht of overmacht op anderen uit te voeren.

Rahu is de Noorder-Maans-knoop en is een belangrijk onderdeel van de Vedische astrologie. Wanneer Rahu of Ketu in een Dasha periode komen, dan merk je de uitwerking van deze schaduw planeten erg goed, want dan is de werking het sterkst. Vooral tijdens de Maha Dasha periode.

De Noorder-Maans-knoop is machtig in haar uitwerking, want die zorgt ervoor dat er van alles gebeurt wat met de verlangens van de persoon in kwestie te maken heeft.

Rahu brengt kracht en macht met zich mee; maar die macht leidt niet altijd tot innerlijke voldoening.

vedics in debate

Er zit en blijft steeds iets van een demon in de schaduw planeet aanwezig Jyotish, of Indiase astrologie bestaat al meer dan 5000 jaar en men kan daarom zeker vanuit ervaring spreken. De macht die de uitwerking van Rahu meebrengt gedurende zo ‘n Dasha periode leidt vaak tot een gevoel van onvrede; een gevoel alsof je nooit genoeg ergens van kunt krijgen of dat iets nooit goed genoeg is.

Ook op het gebied van ambities kan men met een sterk werkende negatieve Rahu helemaal doorslaan en fanatiek worden. Wel kun je bij een gunstige stand van Rahu in je horoscoop, vooral tijdens de Maha Dasha periode, soms enorm rijk worden en krijgen waar je naar verlangt.

De Zuider- Maansknoop, Ketu integendeel maakt iemand juist onverschillig en ongeïnteresseerd in aardse macht en rijkdom. De uitwerking van het onderste deel van de Rakshasha, Ketu, is als het ware het tegenovergestelde als bij het bovenste gedeelte. Ketu kan ook gunstige kanten met zich mee brengen.

Goede eigenschappen van Ketu zijn onder andere dat iemand, vooral tijdens de Maha Dasha periode, goed kan studeren in science en techniek, want daar gaat de meeste interesse van iemand dan naar uit. Vaak beschikt zo iemand, met een positief geplaatste Ketu in de horoscoop over een spirituele aanleg, die dan verder ontwikkeld kan worden, waarbij een helderziende aanleg niet uitgesloten is.

Rahu kan psychische kracht met zich meebrengen en er toe bijdragen dat je krijgt wat je graag wilt. Dit altijd vooral tijdens de Dasha periode. Soms, als Rahu lastig staat in een Rashi horoscoop kan dat meehelpen tot het gebruik van drugs en verslaving. Bij een moeilijke stand van Ketu kan vergiftiging soms plaats vinden of ziekten die moeilijk op te sporen zijn.

In astrologie praten we echter niet over goed en slecht, of goed en kwaad, want een lastige stand van een planeet kan wel door enige inspanning omgevormd worden naar iets positievers. Vaak zijn mensen met negatieve ervaringen of verslavingen later de beste hulp voor anderen.

Rahu en Ketu staan altijd precies 180 graden van elkaar verwijderd, ze staan precies tegenover elkaar. Het zijn tenslotte elkaars wederhelften, dus ze staan tegenover elkaar in de Rashi chart. Bijvoorbeeld – als Ketu op de ascendant staat, in het eerste huis, dan staat Rahu in die chart in het zevende huis.

Dorien Jansen

4 tabel
5 tabel

If you appr🍳eciate my work, please donate five euro, dank je! Dorien Jansen

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.