Inleiding in Jyotish of Vedische astrologie

Korte inleiding in Jyotish

Vedische astrologie is de moderne naam voor een oud systeem van astrologie dat in het Sanskriet bekend staat als ‘Jyotish’ – ‘Jyoti’ is licht en ‘isha’ is heer.  Jyotish vertaalt zich dus in “de Heer van Licht” of “de Kennis van Licht”.

Dit is Ernst Wilhelm waar je ook de Software kunt bestellen. ‘Kala astrology’ heet de software bij hem.

De moderne wetenschap bevestigt nu dat alle materie / fysiek in het universum gebaseerd is op licht in zijn onderlinge vertolkingen.

Jyotish betekent dan vanzelf  “de wetenschap van licht”. Vedische astrologie is een wetenschap die teruggaat tot meer dan 5000 jaar. De vroegste oorsprong kan echter worden teruggevoerd tot het begin van het gemanifesteerde heelal.

Het werd door de eeuwen heen doorgegeven als een mondeling overgedragen kennis en vormde een belangrijk onderdeel van de Veda’s; een van de belangrijkste manuscripten met de spirituele traditie van India. In de Rik Veda vinden we meer terug over Jyotish of Vedische astrologie. Vedische geschriften die bekend staan ​​als ‘Veda’s’ beschrijven Jyotish als ‘het oog van de Veda’s’

De wereld is er altijd, maar we kunnen haar niet zien zonder onze ogen – op dezelfde manier is Jyotish het licht dat de universele kennis verlicht die in de Veda’s is ingekapseld. De oude wijzen (The Seers) die volgens de Vedische Mythologie de in de geest geboren zonen zijn van Brahma (een van de Drie-eenheid, de Schepper van het Universum in de Vedische Mythologie) waren op de hoogte van de geheimen en functies van het Universum en brachten hun kennis mondeling over op hun discipelen.

De instructies van een van de wijze mannen, met de naam Parashara werden ongeveer 3000 jaar geleden in tekst omgezet. Deze geschriften vormen de ruggengraat van de huidige Vedische Astrologie. Vedische astrologie is dus de vroegste vorm van astrologie en is een systeem dat in de loop van de tijd maar weinig is veranderd. De precisie en nauwkeurigheid ervan als het voorspellen en waarzeggen van zaken is zelfs vandaag de dag ongeëvenaard.

De westerse tegenhanger, bekend als de westerse astrologie, heeft zijn wortels in de Romeinse beschaving. De Romeinen ontleenden het aan de Grieken die het op hun beurt van de Egyptenaren ontleenden. Veel geleerden geloven nu dat astrologie door het Midden-Oosten (Babylonische cultuur) naar Egypte is gereisd.

Babyloniërs hadden een sterke band met de Vedische beschaving die bloeide in het noordwestelijke deel van het Indiase subcontinent en daarom kan worden gezegd dat hun astrologie enorm identiek was aan Jyotish.

De moderne westerse astrologie werd sterk beïnvloed door de theosofische beweging

Theosofen zoals we die kennen, zoals Madam Blavatsky bijvoorbeeld, kregen hun informatie binnen door te channelen. Die informatie die ze doorkregen kwam uit het Oosten  – voornamelijk uit India en Tibet. Op de een of andere manier zijn in de afgelopen eeuw veel fouten in dit evoluerende systeem geslopen, zoals het gebruik van de astronomisch onnauwkeurige tropische dierenriem.

horoscoop van monroe

Voorbeeld horoscoop

Op deze afbeelding hierboven zie je hoe de vakken zijn ingedeeld. Dit is naar de Zuid Indiase methode gedaan. 12 tekens van de dierenriem, ieder teken telt 30 graden. Dat is 360 graden alles bij elkaar. 1 graad heeft zestig boogminuten. Links bovenaan vul je altijd het teken Vissen in en dan ga je verder met de klok mee naar de volgende tekens. Dus Vissen, Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en dan kom je weer uit bij Vissen waarmee je begonnen bent met het invullen van de sterrenbeelden. 

Daarna kun je de planeten in de vakjes gaan invullen, als je ze geïnterpoleerd hebt. Ook je Ascendant of Lagna moet je interpoleren en die vul je als eerste in bij het teken waar het in hoort. De Lagna of Ascendant wordt ALTIJD je eerste huis.

Als je gaat Interpoleren dan leg je de uitgedraaide westerse horoscoop voor je neer en trek je de graden en boogminuten daar van de tekens af en vul ze dan in bij de siderische horoscoop die je nu maakt. Kijk bij de Ayanamsha Lahiri tabel naar het aantal graden en boogminuten die je moet aftrekken van je Westerse of Tropische horoscoop.

Bij het programma www.astro.com kan je jouw westerse horoscoop uitdraaien

De Tropische dierenriem die in de Westerse astrologie wordt gebruikt, was 2000 jaar geleden relevant, maar is niet langer geldig. Het heeft geen zin om een ​​kaart te analyseren die niet overeenkomt met de werkelijke hemelse posities van de planeten en tekens. Het is vergelijkbaar met het spelen van muziek op een vals instrument!

Vedische astrologie is veel uitgebreider dan zijn Westerse tegenhanger. Het is ongetwijfeld de belangrijkste van alle waarzegging-  methoden en  wetenschappen. Het vereist een serieuze en diepe studie met een open houding om alle intellectuele en magische aspecten ervan te kunnen opnemen en ontdekken.

Aan alle critici van astrologie stellen we voor dat ze de werking van de Vedische astrologie eerst goed bekijken voordat ze het als onzin afdoen. De geschiedenis getuigt van het feit dat de grootste wetenschappelijke geesten zoals Ptolemaeus, Newton en Galileo allemaal astrologie beoefenden.

Het is interessant om op te merken dat de oude Vedische wijzen wisten van de meeste astronomische verschijnselen, waaronder de precessie van de aardas, zij kenden deze verschijnselen ver voordat de moderne westerse astrologen en astronomen daar weet van hadden en het bij hun berekeningen gebruikten. Ook de Maya indianen en de Egyptenaren kenden die methoden vroeger al. 

De huidige Vedische astrologie bestaat uit verschillende systemen die op verschillende manieren worden afgebakend, die complementair met elkaar verbonden zijn. Hierdoor wordt de rijkdom ervan vergroot. Vedische astrologie bestrijkt elk gebied van het menselijk bestaan ​​en kan tot op de minuut nauwkeurige resultaten leveren. Vedische astrologie omvat alles variërend van psychologie, genezing, voorspelling, religie en spiritualiteit tot alledaagse zaken.

Elke geboorte is heilig en brengt zowel gemakkelijk als moeilijk karma met zich mee dat ons karakter, talenten, relaties, carrière, financiën, gezondheid en spirituele aard beïnvloedt.

Er is niets dat men niet kan verbeteren of veranderen door meer zelfbegrip en door de juiste toepassing. Als je jezelf goed verdiept in je persoonlijke horoscoop kun je beter aan jezelf werken, omdat je dan meer inzicht in jezelf gekregen hebt. Vedische astrologie helpt hierbij enorm.

Inleiding Jyotish Vondelpark

(Op de foto sta ik rechts in het Vondelpark in Amsterdam toen nog in die tijd)

Hoe kun je een Siderische Chart maken?

Kijk daarbij naar de kaart die op deze pagina staat van Marilyn Monroe, of kijk naar het video filmpje waarin het wordt uitgelegd door Ernst Wilhelm. Hij laat een voorbeeld zien hoe zo ’n Chart eruit ziet. Hij laat de Noord Indiase methode en de Zuid Indiase methode zien. Ik gebruik alleen nog de Zuid Indiase methode.

Teken zelf zo ’n kaart met 12 huizen. In de hoek bovenaan in de Chart zet je altijd het teken Vissen en daarnaast naar rechts het teken Ram en zo verder totdat je weer bij Vissen aangeland bent. Zet de planeten in het juiste sterrenbeeld en doe dat ook met je ascendant, wanneer je die hebt geïnterpoleerd.

Zet eerst je ascendant in het bijpassende teken, dat wordt dan je eerste huis. Schrijf Lagna in dat huis met kleine lettertjes, dan weet je meteen waar je ascendant of eerste huis staat. Het huis wat erna komt wordt dan tweede huis en zo verder.

Ook Rahu en Ketu zet je op de goede plaats. Dus als Ketu bijvoorbeeld 12 graden in Kreeft staat, dan zet je Ketu in Kreeft met in kleine lettertjes het aantal graden en boogminuten erbij. Dat doe je met alle planeten na ze geïnterpoleerd te hebben. Werk met de klok mee.

Het is wel belangrijk dat je de ware tijd van je geboorte ook weet. Als je die niet weet kun je daar via rectificatie van de horoscoop wel achter komen. Dat is best lastig, maar als je al wat ouder bent gaat dat makkelijker omdat je dan alle belangrijke gebeurtenissen in je leven met data opschrijven moet. Dus wanneer je getrouwd of gescheiden bent en wanneer je ziek was en wanneer je bijvoorbeeld een ongeluk kreeg of wanneer je moeder is overleden.

Via deze gegevens kan een goede astroloog door de standen van de planeten en gebeurtenissen na te kijken achter je Lagna of Ascendant komen. Je horoscoop is je PERSOONLIJKE BLAUWDRUK. Je horoscoop gaat over je toekomst, je hier en nu en over je verleden. Ieder krijgt waar hij of zij aan toe is om te leren. Door op aarde te leven bereid je jezelf voor op een prachtig nieuw leven hierna.  

De Siderische Chart bereken je door middel van de Lahiri Ayanamsha

AYANAMSHA (Lahiri) tafel 1

In-Kreta
 • 1 januari 1920 22,45 “00” (22 graden en 45 boogminuten)
 • 1 januari 1930 22.53’00 ” (22 graden en 53 boogminuten)
 • 1 januari 1940 23.01’00 ” (23 graden en 01 boogminuten)
 • 1 januari 1950 23.10’00 ” (23 graden en 10 boogminuten)
 • 1 januari 1960 23.18’00 ” (23 graden en 18 boogminuten)
 • 1 januari 1970 23.26’00 ” (23 graden en 26 boogminuten)
 • 1 januari 1980 23.35’00 ” (23 graden en 35 boogminuten)
 • 1 januari 1990 23.43’00 ” (23 graden en 43 boogminuten)
 • 1 januari 2000 23.51’00 ” (23 graden en 51 boogminuten)

We werken met de Zuid Indiase kaart

Teken als oefening nog eens een lege horoscoop met 12 vakjes om in die vakjes straks de sterrenbeelden in te schrijven. Dus schrijf Vissen links bovenaan en werk van links naar rechts, dat is de Zuid Indiase methode.

Er zijn 12 dierenriem- tekens van 0 graden tot 30 graden die in EEN teken vallen. Dus een heel teken of sterrenbeeld staat in een huis van 0 t/m 30 graden. Vul de tekens Vissen t/m Waterman in, in je Bhava’s. (De huizen). Links bovenaan zet je het teken Vissen, zoals je dat hier boven in de voorbeeld horoscoop van M. Monroe ziet staan.

Dan ga je verder met de klok mee naar rechts. Na Vissen vul je Ram in, in het volgende hokje. En zo verder. Huis een wordt je Lagna of Ascendant, bijvoorbeeld als Leeuw je ascendant is, als je dat berekent hebt, dan schrijf je het woordje ascendant in het hokje waar Leeuw in staat. Dat hokje of huis is dan je eerste huis.

Je tweede huis is dan Maagd en het derde huis is Weegschaal en huis vier wordt dan Schorpioen en huis vijf wordt Boogschutter, huis zes Steenbok, huis zeven Waterman, huis acht Vissen, huis negen Ram, huis tien Stier, huis elf Tweelingen, huis twaalf Kreeft en dan ben je weer bij huis nummer een aangeland wat Leeuw is. De Zuid Indiase methode loopt met de klok mee. Werk van links naar rechts.

Interpoleer. De Lahiri Ayanamsha bereken je door te interpoleren. (Zie tabel 1 die hier bovenaan staat)

Er zijn goede programma ’s te koop, ook voor Jyotish of Vedische astrologie. Dat is natuurlijk veel handiger, dan hoef je niets uit te rekenen. Als je gaat interpoleren moet je wel je Westerse horoscoop eerst uitgeprint voor je neus hebben liggen. Als je bijvoorbeeld geboren bent in 1950 dan zie je op de tabel 1. dat je Ayanamsha 23 graden en 10 boogminuten is. Dit trek je dan van de positie van de Zon op je Westerse horoscoop af.

Bijvoorbeeld als je Zon in je Westerse horoscoop op 15 graden in het teken Vissen staat, dan trek je de Ayanamsha, die 23 graden en 10 boogminuten is, hiervan af. Dan komt je Zon op 21. 50′ graden in Waterman te staan. Dan zet je de zon in je siderische horoscoop in Waterman en schrijf je er 21:50 ‘ graden bij.

Denk erom dat 1 graad 60 boogminuten omvat. Dit bereken je ook bij de andere planeten, die je ook gaat interpoleren. Ook bij je Noorder maanknoop en bij je Zuider maanknoop, Rahu en Ketu doe je dat! En bij je Ascendant bereken je dat ook op dezelfde manier!

Vul de uitkomsten in op de juiste plaats, in het juiste teken, in je Siderische horoscoop. Zet de graden van de planeten er klein geschreven bij. Zet een streep door het huis waar je ascendant staat, dan kun je dat makkelijk terug vinden als je eerste huis zijnde. (Zie ook op het plaatje).

De planeten Uranus, Neptunus en Pluto lopen erg langzaam en worden daarom door veel Oosterse astrologen niet meegerekend. Maar sommige aspecten die door deze planeten worden gemaakt kunnen goed merkbaar zijn. Daarom vind ik het beter om deze planeten ook in te vullen nadat je ze ook hebt geïnterpoleerd. De Siderische horoscoop wordt Rashi 1. genoemd.

Dit is Ernst Wilhelm waar je ook de Software kunt bestellen. ‘Kala astrology’ heet de software bij hem.

Dit is Ernst Wilhelm waar je ook de Software kunt bestellen. ‘Kala astrology’ heet de software bij hem.

De Siderische dierenriem

Als je alle planeten hebt geïnterpoleerd en ingevuld dan zie je dat ze ineens een stuk terug staan. Althans de snel lopende planeten. Vooral de Zon, de Maan en Mercurius staan heel anders. De zon zal dan vaak, maar niet altijd, in een teken terug komen te staan. Dat is wel even wennen.

Je Siderische horoscoop duidt de WARE standen aan. De stand van de Siderische horoscoop is gekoppeld aan de vaste ster Spica. De stand van de Tropische horoscoop of Westerse horoscoop is gekoppeld aan het Lentepunt. Maar het Lentepunt is in de loop der jaren niet meer hetzelfde als 2000 jaar geleden toen dat punt was ingesteld, dus dat klopt niet meer.

Ik hoop dat het tot zover gelukt is om een beginnetje te maken. Als je graag Jyotish wilt studeren – schaf dan een astrologie programma aan voor de Jyotish berekeningen. Je kunt mijn cursus- boekje kopen voor tien euro, waar tien beginners lessen in staan. Ik kan je uitleg geven wanneer je iets niet begrijpt via email. Het e-book is voor tien euro te koop via deze link en er staan tien lessen in voor de beginners in Jyotish

De software van het programma ‘Kala’ wat ik zelf ook gebruik als Jyotish programma kun je kopen bij Ernst Wilhelm. Op het internet is hij gemakkelijk te vinden. Hij is Jyotish astroloog. Ook bij Das Goravani kun je Jyotish software programma ’s aanschaffen. Maar dat zijn veel ‘duurdere ‘ programma ‘s. Hij is ook een welbekend programmeur en Jyotisha.

De namen van de planeten zoals de Indiase astrologen de namen van de planeten noemen zijn:

moongarden majors 17 de ster
 • Zon = Surya
 • Maan = Chandra
 • Mercurius = Budh
 • Venus = Shukra
 • Mars = Mangal
 • Jupiter = Guru
 • Saturnus = Shani

Verder kennen we:

 • Lagna = Ascendant
 • Rahu = Noorder Maanknoop
 • Ketu = Zuider Maanknoop

We kennen ook Uranus, Neptunus en Pluto die ook via het Jyotish software programma ingevuld kunnen worden. Zelf kijk ik wel naar die planeten. De keuze is aan jezelf of je ze er wel of niet bijzet. Okay, laat me weten of het is gelukt, je kunt dat hier onderin schrijven. Of als je vragen hebt kan je me mailen, dan schrijf ik je meteen terug.

Nog even om te onthouden:

 • Rashi = horoscoop
 • Bhava = een huis in de horoscoop (hokje)
 • Graha = planeet
 • Bhava Sphuta = cusp van een huis in de horoscoop

Succes, radclyffe.ja@hotmail.com

Dorien jansen

Tarot leggen voor beginners geschreven door Dorien Jansen

tarot-leggen boek 1

De mythe over het ontstaan van het leven geschreven door Dorien Jansen

art beautiful tales boek 2