Jyotish chart van Mozart

Rashi Chart – Jyotish basis horoscoop

Mozart_chart_rashi

Wolfgang Amadeus Mozart is geboren in Salzburg in Oostenrijk op 27 January 1756 om 20.00 uur. G.M.T. 19.48 uur. De Lagna staat in het teken Leo op 22.15 graden. Wat we vooral weten over Mozart is dat hij een wereldberoemd musicus was en gebleven is, ondanks de vele jaren die zijn verstreken na zijn overlijden. 

Hij trad eigenlijk al op toen hij nog maar net vier jaar geworden was en kon op zijn vijfde jaar al componeren. Hij kwam uit een heel muzikaal gezin;  zijn vader was componist en zijn zus was ook een begaafd musicienne.

Mozart, als wonderkind zijnde, was speels en heel gevoelig, maar ook technisch aangelegd. Hij wilde alles onderzoeken en uitproberen en deed dat met veel enthousiasme en plezier en werd daarin al vanaf zijn geboorte gestimuleerd door zijn muzikale omgeving waardoor hij snel en op een leuke manier kon leren. Hierdoor heeft hij zich snel kunnen ontwikkelen.

mozartwow

Zijn Lagna staat in het teken Leo met Rahu op de cusp van de Lagna . Rahu staat ruim een graad vanaf de Lagna cusp, dus bijna pal op de cusp in Leeuw.

Heer Lagna is de Zon die in het zesde huis staat in nauwe samenstand met Mercurius. Saturnus staat ook in het zesde huis in eigen teken in Steenbok. Onder leiding van zijn vader (de Zon) werkte Mozart hard aan zijn toekomst als musicus, hij was er constant mee bezig en had er ook veel plezier in. Zijn technische aanleg kwam hierbij goed van pas met Mars als Raja yoga zijnde, heer 9/4 in het elfde huis.

Zijn Mars staat gunstig en maakt een gunstig achtste aspect vanuit het elfde huis in Tweelingen naar zijn zesde huis in Steenbok, waar Mars in verhoging staat, wat erop wijst dat hij vooral hard werkte aan zijn idealen. 

Hij musiceerde al vanaf dat hij een kleuter was met zijn oudere zusje waar hij tegenop keek. (Het elfde huis staat voor oudere broers en zussen). Hij wilde natuurlijk net zo goed leren spelen als zijn zus dat kon. 

Zodoende wist hij al snel meerdere instrumenten feilloos te bespelen en deed dat na een tijdje ook beter dan zijn zus. Ketu en Uranus in zijn zevende huis in Waterman maakten Mozart onder andere goed in het bespelen van meerdere muziekinstrumenten en het maakte hem vindingrijk.

Ook Venus staat in zijn zevende huis in het teken Waterman wat hem artistiek maakte. Dit tezamen en ook door de invloed van Mars die een Raja yoga vormt was hij handig, technisch en vindingrijk aangelegd. 

Hij daagde de stijve Bourgeoisie regelmatig uit. (Uranus maakt een scherp Tajika aspect, met name een oppositie naar de cusp van zijn Lagna). (Mozart beschikte over een Veshi yoga (Venus staat in het tweede huis vanaf de Zon) (rijkdom en status) en hij had veel planeten in de Kendra huizen, Maan en Pluto in 4, Uranus, Ketu en Venus in 7 en Rahu in huis 1). Dit bracht hem rijkdom en status .

Zijn enthousiasme (Rahu in het eerste huis) en goede begeleiding zorgde voor grote resultaten, maar niet zonder slag of stoot want in het gezin waar hij uit voortkwam verliep alles niet zo voorspoedig.

amadeus lachend

Voordat hij was geboren waren er al meerdere broertjes en zusjes (vijf) overleden op zeer jonge leeftijd. (Hij was geboren bij

Donkere ingaande Maan in Schorpioen in Val in het vierde huis). Mozart was zelf ook niet al te sterk en vooral erg gevoelig.

Ook waren er vaak geldproblemen (Jupiter in het tweede huis in het teken van GE in Maagd). Zij leefden als Bohemiennes en sliepen zelden of nooit thuis waardoor het geld snel opging. Vooral gedurende de tweede helft van zijn leven, toen Mozart steeds beroemder werd, had hij veel met jaloezie van collega ’s (Zon Mercurius en Saturnus in huis zes, vijanden, jaloezie) en met spanningen (de Maan, ups and downs)  te maken bij het creëren van zijn composities.

Hij werd regelmatig onder druk gezet door meerdere mensen en in het bijzonder door een collega met de naam ‘Salieri’ die veel composities van Mozart namaakte en plagiaat pleegde. Salieri wilde Mozart overtreffen en was jaloers. Hij bezorgde Mozart af en toe de schrik van zijn leven door de vele ‘trucs’ die hij bedacht om het leven van Mozart te bemoeilijken.

(Zesde huis, jaloerse collega ‘s). 

Mozart had een ‘Papa Kartari yoga’ bij zijn vijfde huis. Dit houdt in dat de kindertjes die hij en zijn vrouw later kregen vaak vlak na de geboorte overleden, net als dat bij zijn eigen moeder gebeurd was. Wel hadden twee zoons van hem de geboorte goed overleefd en waren gezond gebleven. 

mozarts twee zonen

Hij beschikte ook over een Vasumathi yoga waardoor hij in de loop der jaren steeds intelligenter en gelukkiger werd.

Via zijn bekende vader, die overal de weg wist trad hij op jonge leeftijd al op voor mensen aan het hof en bij andere vooraanstaande mensen, zoals graven en koningen. (Jupiter in zijn tweede huis, heer 5/8.

Zijn vader nam hem overal mee naartoe en liet hem dan voorspelen. Ondanks enige spanningen (Jupiter heer acht en Donkere Maan in Scorpio) vond Mozart de aandacht wel prachtig (Lagna en Rahu in Leo) en hij ging er voor .

Jupiter als heer acht, maakt vanuit huis twee een zevende aspect naar zijn achtste huis in Vissen, naar eigen teken, wat die spanningen en angst (achtste huis) voor een deel opving en hem meer op zijn gemak deed zijn. 

Hij was iemand met een speelse, creatieve persoonlijkheid, maar moest leren om zijn grenzen af te bakenen. (Rahu cusp lagna in Leeuw). De financiële zorgen van Mozart kwamen niet zozeer doordat hij echt arm was, maar meer door zijn dure levensstijl.

Gedurende zijn laatste levensjaren verdiende hij veel geld, naargelang ik las over hem, maar deed daar ook wel gekke dingen mee. Zon, Mercurius en Saturnus in Steenbok maken een zevende aspect naar zijn twaalfde huis in Kreeft waar hij Neptunus in heeft staan. Dit maakte hem angstig vanwege de werkdruk en verantwoording ten opzichte van zijn kunnen. (Saturnus).

Zijn inlevingsvermogen was sterk en hij leefde in een fantasie wereld. Neptunus staat in huis 12 (dromen en fantasie) in Kreeft (het teken van de Maan) en maakt een Tajika aspect, een oppositie met Mercurius in Steenbok in huis zes. 

Mozart beschikte over een groot inlevingsvermogen en over veel fantasie, hij leefde in een onrustige gedachten- wereld waarbij hij zichzelf soms verloor in zijn ideeën. Als hij bijvoorbeeld Opera maakte, dan bedacht hij de meest gekke, fantasierijke attributen die hij gebruikte om zijn Opera te verfraaien en niet iedereen was daarvan gecharmeerd. 

mozart aan het werk

Hij was opgegroeid in een gezin met veel zorgen . Er waren problemen op het gebied van inkomsten en ook had de familie veel met ‘dood’ te maken. (Pluto in nauwe samenstand met Maan in Scorpio in Val in het vierde huis).

Mozart beschikte over een zwakke gezondheid en had het psychisch vaak moeilijk. Ook zijn moeder was vaak ziek en stierf al toen Mozart nog een jonge man was. Wel maakt de Maan een zevende aspect vanuit het vierde huis naar het tiende huis van beroep naar het teken Stier, waar de Maan in verhoging staat, waardoor zijn werk gevoelsmatig werd beïnvloed en meer diepgang kreeg. 

Hij heeft ook zware en wat minder vrolijke stukken gecomponeerd, waarin je de angst die hem soms bekroop kunt horen. Ook de humor waarover hij beschikte was opvallend en gewaagd. Hij schreef soms wat rebelse, schuine teksten en kon ‘vulgaire grapjes’ maken. (Uranus, provocatie). (Planeten in Waterman in huis zeven, Venus, Uranus en Ketu). 

Toen Mozart, op twee maanden na, drie jaar oud was begon zijn Maha dasha periode Ketu . En toen hij vier jaar was begon hij al in het openbaar op te treden. (Ketu in Waterman in het zevende huis (hij kwam in de openbaarheid).

Na de Dasha periode met Ketu kwam hij in de Dasha periode met Venus toen hij 9 jaar en 10 maanden oud was en in die periode maakte hij de meest prachtige composities en Opera ‘s. Op zijn 29 jaar en 10 maanden kwam hij in de Zon Dasha periode en maakte gedurende die tijd ook erg goede werken.

Maar aan het eind van die periode kreeg hij erg veel last van stress en is hij op 35 jarige leeftijd op 5 december 1791 overleden, vlak voor zijn Maan Dasha periode zou beginnen. (Zwakke Maan). 

Navamsa – de Varga die over het zielenleven en over relaties gaat

Hiernaast bij de Navamsa Varga zien kun je zien dat de schaduwplaneet Rahu weer in zijn Lagna staat, maar nu in het teken Weegschaal, het teken wat over relaties gaat. Weegschaal is een Venus teken (harmonie).

Navamsa Mozart

Venus de heer van Weegschaal staat in zijn derde huis in Boogschutter samen met Mars .

Hij reisde veel en werkte hard aan zijn muzikale (Neptunus) carrière.

Venus en Mars maken een zevende aspect naar huis negen, naar Tweelingen, waar zijn Zon en Mercurius in staan. Zijn liefde ging uit naar zijn idealen en hij gaf zich helemaal over aan datgene wat zijn hart hem ingaf en dat was muziek zoals we weten.

In zijn zevende huis in Ram in deze Navamsa kaart staan Ketu, Saturnus en Uranus (Ketu en Uranus staan ook in het zevende huis in de Rashi). Hij had veel afspraken en overeenkomsten en moest zich bewijzen waardoor hij weinig tijd overhield voor een eventueel liefdesleven.

Saturnus staat hier ook in zijn zevende huis. Dit duid aan dat hij in eerste instantie geen goede relatie kon krijgen, maar later is dat wel goed gekomen.

(Heer zeven, Mars, staat in het derde huis in Boogschutter (hij was veel onderweg vanwege optredens). Mercurius en de Zon in zijn negende huis. Hier zien we weer dat hij een bijzonder idealistisch en spiritueel persoon was.

Jupiter, de planeet van spiritualiteit staat in Mozart ‘s Navamsha in het twaalfde huis van transformatie in Maagd en Mercurius, als heer 12 staat in eigen teken in het negende huis in Tweelingen . Dit zorgt voor een goede samenwerking aangaande zielenleven (Jupiter in twaalfde huis) en idealen (negende huis met Mercurius heer 12). 

Wat betreft zijn liefdesleven is hij uiteindelijk getrouwd met iemand waar hij veel om gaf, maar zijn vader was er op tegen, dus het ging niet zonder slag of stoot en hij is toen in het geheim getrouwd. (Venus heer 1/8).  (Venus heer acht, onverwachte, geheime gebeurtenissen).

Dasamsa – de Varga die over het beroep gaat

Op het gebied van zijn werk en beroep was hij duidelijk weer idealistisch en spiritueel. In de Lagna van de Dasamsa staat het teken Vissen met Rahu.

Dasamsa Chart Mozart

Heer van de Lagna is Jupiter die in het twaalfde huis van transformatie en spiritualiteit samen staat met Mercurius en de Zon in het teken Waterman. 

Al zijn aandacht ging naar spirituele eenwording, in feite naar zijn muzikale creaties. Saturnus staat in het tiende huis, het huis wat het beroep aangeeft, in het teken Boogschutter en is heer 11/12. Aan Saturnus in het tiende huis en als heer over het twaalfde huis zie je dat hij door zijn werk werd geïnspireerd. Hij nam zijn werk serieus en was daarin heel gedisciplineerd. 

Jupiter staat in het twaalfde huis in Waterman en is heer 1/10. Dus Jupiter is heer over zijn huis van beroep en staat in zijn twaalfde huis (muziek). Dit bracht diepgang aan zijn werk met zich mee. Hij componeerde prachtige muziek.  

Saturnus ook als heer elf wijst erop dat hij vaak samen werkte met collega ’s . Zijn inkomsten waren onregelmatig. Mozart had een druk bestaan en moest veel afspraken en overeenkomsten nakomen.

Ketu, Mars en Neptunus en Uranus staan allemaal in zijn zevende huis in Maagd en Mercurius als heer 7/4 staat in zijn twaalfde huis. Dit wijst weer naar zijn muzikale spirituele leven, wat best vermoeiend voor hem was.

Maan en Venus staan in zijn tweede huis in Ram en maken een zevende aspect naar zijn achtste huis in Weegschaal. Venus naar eigen teken Weegschaal (harmonieuze muziek) en ook de Maan brengt extra gevoeligheid met zich mee naar het achtste huis in Weegschaal. Mars als heer 9/2 in zeven in Maagd deed hem werken aan zijn roeping. 

mozart op zijn ziekbed

Mozart had last van angsten tijdens zijn leven en was soms ook erg nerveus (Uranus, Mercurius, Maan) dit kun je goed terug vinden in de film ‘Amadeus’ die over hem gaat.

Hij is arm gestorven en is maar 35 jaar oud geworden en is in een massa-graf begraven. In 1984- kwam de bioscoopfilm Amadeus uit (geregisseerd door Milos Forman).

De film handelt onder andere over de mythen en mysteries omtrent de doods- oorzaak van Mozart. De manier van doen door de componist Antonio Salieri met zijn jaloerse gedrag komt goed naar voren in die film.

Mozart leed aan depressie’s en wanen, vooral vlak voor zijn dood was hij erg in de war volgens de beschrijvingen over hem. Dit kan gekomen zijn door kwikvergiftiging, maar ook door de problemen die zich voordeden rondom jaloezie.

Onder andere door de gemene streken hem toegedaan door de beruchte Salieri in die tijd en door het voorgeschreven Aqua Tofana (arsenicum) wat hij slikte. Arme Mozart was bang van Salieri en dacht dat hij hem vergiftigen wilde, wat hij misschien ook heeft gedaan! Dorien Jansen

mozart tekening

Wil je Jyotish astrologie leren of een Vedische horoscoop laten maken? Ik heb een E-boek geschreven, met veel leerzame stof voor beginners in Jyotish astrologie.

Het is nogal uitgebreid en kost naar verhouding weinig. Met name 25 euro. Op E-Bay staat het te koop. Zie onder het subject ‘boeken’ op deze website.

Mail: radclyffe.ja@hotmail.com

If you appr🍳eciate my work, please donate five euro, dank je! Dorien Jansen

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.