Osiris de eerste Pharao

osiris een

Osiris de Egyptische Pharao

Osiris was de zoon van Geb die in de mythologie de aarde voorstelt en hij was daarbij de zoon van de godin uit de hemel, Noet. Die godin, zijn moeder, heet Noet. Osiris is de eerste Pharao van Egypte. Osiris was een goede Pharao die voor welvaart en voorspoed zorgde in zijn land Egypte. Hij stond bekend als een liefdevolle koning en Pharao en zorgde ook goed voor de natuur, zoals planten en dieren.

Maar na een tijdje wordt zijn jongere broer Seth jaloers op hem en verzint iets om hem te pakken te nemen. Seth was chaotisch van aard en totaal niet ordelijk zoals Osiris wel was. Hij wilde de troon van Osiris afpakken en had er een plan voor bedacht.

Het snode plan van Seth om zijn broer een kopje kleiner te maken

Het plan bestaat uit een sarcofaag, die hij op de fysieke maten van Osiris had laten maken, samen met zijn handlangers (72 man in totaal). Als dat klaar is, nodigt Seth zijn broer uit op een feest, waarbij hij de doodkist (sarcofaag) laat zien aan Osiris en aan de andere genodigden op de big party. Seth is ervan overtuigd dat zijn broer precies in die doodkist zal passen.

Het wordt een gezellig feest en op een gegeven moment stelt hij de menigte voor om met zijn allen de kist te gaan passen. Om te kijken wie er precies in past. ‘Diegene die er precies in past zou dan die sarcofaag of doodkist mogen houden’, zo beweert hij. Uiteindelijk is Osiris aan de beurt en hij past er het beste in van iedereen, zo werd geconstateerd.

Als Osiris in de sarcofaag ligt roept hij dan ook vol blijdschap: ‘kijk eens, ik pas er precies in’!

Maar zodra hij dat geroepen heeft komen de handlangers van Seth er snel aanrennen en timmeren de kist zo vlug als de Wiedewind dicht. Zij wisten precies wat Seth van plan was en stonden achter hem. Osiris zit dan gevangen in de doodkist en niemand doet moeite om de kist weer open te maken; het lijkt er daarom op dat het plannetje van Seth om van zijn broer af te komen goed gelukt is. En inderdaad is de kist nu van Osiris, waarin hij waarschijnlijk dood zal gaan.

De sarcofaag met Osiris erin wordt in de Nijl gegooid door de handlangers van Seth en Osiris overleefd het niet. De kist spoelt uiteindelijk aan in Byblos (in het zuiden van het huidige Libanon). En komt daar onder een boom, een Heester, te liggen. Die Heester bloeit mooi en lang, het is een prachtige boom.

Osiris en Seth

osiris en seth

De koning van Byblos heeft de prachtige boom gezien en wil het hout van de boom als steunpilaar gebruiken voor in zijn paleis

isis the priestess

Zo gauw de houthakkers de boom aan het kappen zijn verspreidt deze een bijzonder heerlijke geur, waar Isis op af komt.

Isis is de vrouw van Osiris en daarbij ook nog zijn zus. Zij herkent de geur en is blij dat haar man/broer niet verdronken is. Dat denkt zij tenminste vanwege die geur.

Na een poosje haar neus achterna gelopen te hebben vind ze de boom, althans de wortelresten van de boom, want van de boom is dan niet zoveel meer over.

Dan scheurt Seth driftig het lichaam van Osiris in 14 stukken, die hij over heel Egypte verspreidt. Nepthys is de zus van Isis en de vrouw van Seth. Ze helpt haar zus Isis. Ze is het niet eens met Seth wat betreft de moord op Osiris.  Samen zoeken de zussen alle onderdelen van het lichaam van Osiris bij elkaar.

Dat lukt in zoverre dat ze alle stukken, behalve de fallus hebben kunnen vinden. (De fallus was opgegeten door een Nijlkrab)

Het lukt om alle delen van Osiris weer op te bouwen en op de goede plaats in te voegen. Isis is blij en met hulp van een valk en haar magische kracht blaast ze haar man nieuw leven in. Osiris is enorm zwak maar kan net op de valreep toch nog een kind verwekken bij Isis voordat hij weer het leven verliest.

Met behulp van Anubis, de god van het balsemen die altijd wordt afgebeeld met de kop van een jakhals, (zie onder op het plaatje) wordt het lichaam van Osiris omwikkelt. Dat gebeurt met linnen wikkels om het lichaam van de Pharao, Osiris, zo goed mogelijk te conserveren. Zo creëren Isis en Anubis samen de eerste mummie!

Anubis

Anubis
Anubis

Anubis

Anubis voert allerlei belangrijke begrafenisriten uit. Dit stelde Osiris in staat de overgang naar ‘het Westen’ (het dodenrijk) te maken. Osiris wordt vervolgens de heerser over het Rijk van de Doden, waarbij hij Heer over de onderwereld wordt

Volgens het idee van de Egyptenaren in die tijd, dachten ze dat ze na hun overlijden voor de troon van Osiris zouden komen te staan. Daar zou hun hart worden gewogen tegen de veer van de Waarheid. Dat is een heel belangrijke afweging, want het duidt aan of diegene wel genoeg zijn best gedaan heeft in zijn/haar afgelopen aardse leven.

De Waarheid komt dan aan het licht

Het hart zou het beste maar zo licht, of nog lichter als dat veertje moeten zijn. Als de dode een goed en rechtvaardig leven geleid heeft, is zijn hart lichter dan de veer en mag hij het Egyptische hiernamaals betreden.

Als het hart zwaar van de zonden en niet lichter is dan de veer, wordt het hart opgegeten door een monster genaamd ‘de Verslinder’. Maar om verder te gaan met het verhaal …. Isis bevalt van een zoon, als Osiris weer is vertrokken (overleden).

Ze noemt haar zoon Horus

Horus

Horus is de god met de valkenkop. Hij wordt apart gehouden door zijn moeder Isis en ze voedt hem op om later de troon van Seth te kunnen bemachtigen. Seth mag dat allemaal niet merken.

Af en toe verlaat Osiris, de vader van Horus, het dodenrijk om zijn zoon te leren vechten en om hem voor te bereiden op de dag dat hij zich waar moet maken ten opzichte van Seth.

Na een gerechtelijk onderzoek komt die dag zeker, maar er komt geen fysiek gevecht aan te pas. Het wordt een diepgaand en langdurig onderzoek.

Dit onderzoek gaat wel tachtig jaar duren. Uiteindelijk beslist Osiris de strijd in het voordeel van zijn zoon.

Hij waarschuwt daarbij dat iedereen, mensen en goden, uiteindelijk na hun dood voor zijn gerecht in het Westen zullen moeten verschijnen. De knoop wordt doorgehakt en het tribunaal wijst Horus uiteindelijk aan als de nieuwe koning. Maar nu nog even dit verhaal uitgebeeld op video!

Dorien Jansen

The Cult of Osiris

The Cult of Osiris boek1

Temple of the Soul Initiation

Temple of the Soul Initiation boek 2

Isis en de 14 sleutels tot heelwording

Isis boek 3