Steenbok – de symbolische draak die over veel wijsheid beschikt

De Steenbok, de wijze draak Saturnus

De planeet die over ons karma gaat

We zouden de steenbok als een wijze oude draak kunnen zien met een diep spiritueel verlangen. De wijze draak die kan vliegen en zich wil bevrijden en wegvliegen uit de materiele gevangenis. Saturnus is de man met de zeis, die ons naar een volgend leven stuurt.

Het teken Steenbok beschikt net als andere tekens over goede en minder gunstige kanten, waarbij Saturnus een grote rol speelt. Het teken Steenbok beschikt net als andere tekens over goede en minder gunstige kanten, waarbij Saturnus een grote rol speelt.

Het teken Steenbok beschikt net als andere tekens over goede en minder gunstige kanten, waarbij Saturnus een grote rol speelt

boom met mondkapje

Het teken Steenbok beschikt net als andere tekens over goede en minder gunstige kanten, waarbij Saturnus een grote rol speelt.

Het teken Steenbok beschikt net als andere tekens over goede en minder gunstige kanten, waarbij Saturnus een grote rol speelt.

Met name in de Nakshatra’s (Sharvana 10 – 23.20 graden Steenbok) en (Uttara Shada  0-10 graden Steenbok). De Steenbok is verbonden met het tiende huis in de zodiac, hetgeen verband houdt met het verlangen om erkend en gezien te worden in de wereld.

In 2021 in de maand februari is de invloed van de Steenbok goed merkbaar, want dan staan er veel planeten in dat teken.

  • Venus into Capricorn: Jan 28-Feb. 20th
  • Sun into Capricorn: Jan. 14-Feb. 12th
  • Mercury into Capricorn: until Jan. 24th ;  retrograde  Feb 4-March 11th
  • Saturn into Capricorn until May 2022
  • Pluto in Capricorn until 2040 
  • Moon in Capricorn:  Feb. 9-11th

Ook de buiten- planeet Pluto is in februari 2021 in Steenbok komen te staan en blijft daar zelfs instaan tot 2040. Pluto gaat over de ‘roots’ in het leven en is een heel langzaam lopende planeet, die gaat over generaties. Deze planeet gaat over plutonium, de atoom bom. Over alles wat onder de grond zit en in de grond groeit en bloeit, de vogels, het fruit, de natuur.

De onderwereld ‘Hades’. Extremiteiten, jaloezie, geweld, recht en onrecht. De natuur- wetten. Net als bij Saturnus, die de Karma planeet wordt genoemd, kan Pluto ook voor grote ellende zorgen als de planeet niet goed geplaatst staat in de horoscoop. Het is de planeet van oorzaak en gevolg. Het is belangrijk dat we puur en gezond blijven eten en de natuur respecteren, zoals ook dieren en planten goed behandelen.

“The wave frequency of the human cavity resonates between 6 and 8 hertz. All biological systems operate in the same frequency range. The human brain’s alpha waves function in this range and the electrical resonance of the earth is between 6 and 8 hertz. Thus, our entire biological system – the brain and the earth itself – work on the same frequencies. If we can control that resonate system electronically, we can directly control the entire mental system of humankind.” Dit alles volgens ~ Nicola Tesla 

Het teken Steenbok staat voor conservatieve waarden

Een gezegde wat past bij dit teken luidt: ‘beter voorkomen dan genezen’ Je kunt de Steenbok een serieus teken noemen wat eerst nadenkt voordat het iets doet. Zo komt dat terug in het karakter van mensen die zijn geboren onder een sterke steenbok invloed.

De verantwoordelijkheid van Saturnus maakt van het teken Steenbok een geweldige werknemer en zijn vasthoudende en volhardende energie maakt van hem/haar een trouwe partner. Saturnus duidt de onderste chakra in je lichaam aan, het Muhladhara chakra, waar het Kundalini zit. Het basis chakra. Als een opgerolde slang zit het Kundalini daar verborgen. Onder in je ruggengraat.

het kundalini

Ik heb een meer uitgebreid stukje geschreven over KUNDALINI , neem daar een kijkje om er meer over te weten te komen! Na – of tijdens het doen van spirituele oefeningen kan het Kundalini opgewekt worden. Ook bij meditatie of Tantra yoga.

Ook kan het Kundalini worden wakker gemaakt omdat je iets meemaakt waardoor je enorm geschokt bent, waardoor je als het ware helemaal wakker bent geschut van binnen. Elke planeet in Steenbok op welke Varga kaart dan ook, bevindt zich in een soort apathie en werkt niet lekker mee, zoals je het met de andere planeten in je horoscoop gewend bent. 

Dat komt onder andere doordat de Steenbok eerst ergens zeker over wil zijn en daardoor reageert ook de planeet die erin staat meer op die manier. Saturnus in het eigen teken Steenbok is wel een gunstige stand, dat maakt vaak van iemand een doorzetter, die ook serieus in het leven staat. In het teken waterman komt Saturnus ook goed tot zijn recht en maakt sociaal voelend.

Maar Jupiter werkt bijvoorbeeld minder goed in het teken Steenbok omdat het daar niet goed tot uiting kan komen. Jupiter als filosoof en leraar van het meer spirituele, geestelijke, komt niet goed uit de verf in de realistische, meer droge aardse Steenbok.

Als je planeten in de Steenbok hebt staan zal je dat merken. Het wordt daarom als een moeilijk teken gezien, want niets gaat hier vanzelf en alles lijkt lang te duren. Bijvoorbeeld bij het land China. China staat in het teken Steenbok.

Het is een opkomend land. (1 oktober 1949 15.00 uur, Peking). China wordt op de vingers getikt vanwege zijn zakelijke piraterij van intellectuele gegevens, maar weigert koppig om dat toe te geven. In de afgelopen jaren belichaamt de invloed van Saturnus en het teken Steenbok duidelijk de infrastructuur in China, die wordt gebouwd met talloze bruggen en snelwegen.

Dat geldt ook nog  voor 2021, omdat in 2021 de invloed van Steenbok nog steeds sterk zal zijn en een verdere toename van macht voor China kunnen we hieruit opmaken.  

De minder prettige eigenschappen van de planeet Saturnus zijn:

Wanneer Saturnus wordt gekweld, als de aspecten niet goed staan, is hij overdreven achterdochtig, egoïstisch, moeite hebbende met het maken van vrienden, apathisch en soms ook langzaam in zijn doen en laten, somber en overdreven bezorgd over veiligheid.

draco very nice one

Het zijn bij een lastige stand in de horoscoop ook moeilijke romantische partners. Tenzij Venus te hulp kan schieten in het eerste huis, of als Venus goede aspecten maakt met Saturnus.

Venus en Saturnus gaan goed met elkaar. Dat zijn vrienden. Anderzijds zorgt Saturnus voor uitstekende zakelijke vaardigheden als die planeet gunstig staat.

Saturnus is ook de aanduider van het tiende huis, waar het zorgt voor status en aanzien, en van Waterman (elfde huis). Het elfde huis staat voor inkomsten, vriendschappen en gemeenschapszin, Zoals de aansluiting bij verenigingen en dergelijke.

Saturnus staat in Weegschaal in verhoging

Dat betekent dat deze planeet daar heel goed uit de verf komt. (Zevende huis). Als Saturnus in verhoging staat, zoals in Weegschaal, in het zevende huis bijvoorbeeld, kan Steenbok bloeien in relatie en in dienst van de mensheid. Saturnus is een dienstbare, geduldige planeet en men kan echt leunen op het saturnale type indien gunstig geplaatst en geaspecteerd.

In Weegschaal komen de tact en wijsheid van Saturnus goed tot uiting, vooral wat betreft de relaties. Dit geldt ook voor zakenrelaties en liefdesrelaties. In het tiende huis komen eer, aanzien en erkenning goed uit de verf.

Het ramteken met Saturnus erin kan zich moeilijk uiten en wil impulsieve dingen kunnen doen en op avontuur uit, wat moeilijk gaat, omdat Saturnus daar niet van houdt.

Ook Saturnus in het teken Leeuw is lastig

Want dat maakt onzeker en terughoudend, terwijl de Leeuw creatief wil zijn en om erkenning verlegen zit. Dit botst met elkaar.

Saturnus in het teken Ram is minder gunstig

Hier staat Saturnus in val  en de uitwerking van Saturnus neigt in Ram meer de egoïstische kant op, want de eigenschappen van het ramteken vergeleken met de eigenschappen die Saturnus uitdraagt komen totaal niet met elkaar overeen.  

Kijk altijd naar het gehele plaatje, want soms zijn er andere aspecten waardoor zoiets minder waar is. Een horoscoop is net als een puzzel, alle stukjes tellen mee.  

Dorien Jansen

Jyotish astrologie Werkboek Engels