Zeven chakras

chakras wheels of energy

We kennen zeven bekende chakra’s. Maar in feite zijn er meer chakra ‘s in ons lichaam aanwezig. Bijvoorbeeld bij de schouders, de voeten en de handen zitten ook belangrijke chakra ‘s en boven ons hoofd zit ook een bijzondere chakra. Maar nu houden we het even bij deze zeven bekende chakra ‘s. Te beginnen met het Muladhara chakra.

Het Muladhara chakra is het eerste chakra

Dit is de basis van je lichaam. Deze naam Muladhara betekent wortel. Deze chakra is aan de onderkant van je ruggengraat gezeteld en hij wijst de stuitbeen-plexus en je benen en voeten en de dikke darm aan. Het gaat hier over ‘overleven’, Dit energie-veld valt onder het element aarde.

Het draait hier allemaal om het lichamelijke en het doel van deze chakra is om jezelf goed te ‘aarden’, en om stabiliteit te verwerven. Maar het gaat hier ook over het ‘goed hebben in het leven’, en om van de juiste middelen van bestaan te kunnen genieten. Dus het gaat hier duidelijk over de lichamelijke gezondheid.

Als deze chakra niet goed werkt komen er problemen op dit gebied voor. Zoals bijvoorbeeld overgewicht of anorexia nervosa, wat tot ondergewicht aanleiding geeft. Angsten komen dan ook vaak voor en problemen met de knieën, benen, zich ziek voelen en dan zijn er ook vaak concentratiestoornissen, het suf zijn en soms ook het niet stil kunnen blijven zitten.

De kleur die bij deze chakra past is rood. De planeet Saturnus hoort bij deze chakra en de voeding die hierbij hoort zijn vlees en proteïnen. Dit energie-wiel staat voor ‘het recht om te hebben’. De edelstenen die hierbij passen zijn de granaat, hematiet, bloedsteen, magnetiet. De olifant en de os en de stier passen hierbij als dier. Het werkzaam principe hierbij is de zwaartekracht. Het yoga-pad is Hatha-yoga. en het archetype is ‘moeder aarde’.

Het Svadisthana chakra is het tweede chakra

Deze naam betekent ‘zoetheid’. De plaats waar deze chakra is gezeteld is bij het heilig been en bij de genitaliën. Met invloed op de heupen, ook nog op de knieën en op de onderrug. Het element water valt hieronder. De levensgebieden waar deze chakra over gaat zijn de seksualiteit en de emoties.

De doelen waar deze energie voor staat, dat zijn soepelheid van bewegen en lust en verbondenheid. Als deze energie niet goed werkt dan word je stijf, of je wordt verslaafd aan seks, of je wilt er helemaal niets van weten. Je sluit je gevoelens dan vaak teveel af en dan word je gevoelloos en instabiel. Of je wordt juist overgevoelig.

Dit is de chakra van het verlangen. Het is die chakra, waar we vooral mee werken bij Tantra. We kunnen proberen en leren om onze emoties goed te beheersen en te verwerken. De kleur die bij deze chakra past is oranje.

jyotish vedic astrology

De kleur van verlangen. Het hemellichaam is de maan. De voeding die hierbij hoort is vocht en het recht wat hierbij past is ‘het recht om te voelen’. De edelstenen die hiermee samen gaan zijn koraal en kornalijn.

De dieren die erbij horen zijn de vis en de Alligator. Het gaat hier om het principe van de twee tegenpolen die elkaar aantrekken. Het yoga-pad wat hierbij hoort is tantra-yoga. Het archetype is Eros.

Het Manipura chakra is het derde chakra

Deze naam betekend ‘flonkerend juweel’. De plaats waar deze chakra is gezeteld is de ‘Plexus Solaris ‘ die tussen de navel en de onderkant van het borstbeen zit. Het element vuur valt hieronder. De levensgebieden waar dit energieveld over gaat zijn macht en energie.

De doelen waar deze energie voor staat zijn levenskracht en wilskracht en doelgerichtheid en ook doeltreffendheid. Als deze energie niet goed werkt dan voel je jezelf onvermogend om het langzaam aan te doen! Dan wil je alles snel, snel en nog eens sneller.

Als deze chakra niet goed werkt wil je het ook constant voor het zeggen hebben en laat je een ander soms niet aan het woord. Bij een blokkering kun je een maagzweer krijgen of last hebben van woede-uitbarstingen, die je niet onder controle hebt. Overgewicht om de taille komt dan ook vaak voor en problemen met macht en onmacht.

Je kunt schuchter worden als deze energie naar binnen slaat, dan weinig energie hebben of jezelf chronisch vermoeid voelen. Ook verslavingen komen vaak voor als het hier niet goed doorstroomt en soms ook een onderworpen houding of benadering van het leven.

17917749_10212410804128123_2465640063581005697_o

De kleur die bij deze chakra past is geel. Het hemellichaam of de planeet die erbij hoort is mars. Ook de zon hoort hier bij.

De voeding die bij de Manipura chakra hoort zijn koolhydraten. Het recht om te handelen past hier verder bij en de edelstenen die hierbij horen zijn topaas en amber. De dieren zijn de ram en de leeuw. Het werkzaam principe is de verbranding, de spijsvertering. Het yoga-pad wat hierbij hoort is karma-yoga. Het archetype is de magiër, de krijger.

Het Anahata chakra is het vierde chakra

Deze chakra betekent ‘Het geluid van het klappen van een hand’. Deze chakra is in het hart gezeteld. Het element lucht valt hieronder. Dit energieveld gaat over liefde en relaties. Het doel is evenwicht. Evenwicht in de relatie met je innerlijke zelf en evenwicht in relaties met anderen. Mededogen, zelfaanvaarding, en het lief zijn voor het kind in jezelf en voor het kind in anderen. Bij een goed ontwikkelde hartchakra zijn twijfel, zelfzucht en onzekerheid in hoge mate overwonnen.

We kunnen dan genieten van het leven. Maar als deze energie niet goed in balans is en doorstroomt, dan kun je vaak last hebben van eenzaamheidsgevoelens, een lage eigendunk en van twijfel of zelfzucht. Fysiek kan de uitwerking gezien worden in de vorm van een ingevallen borstkas, oppervlakkige ademhaling en melancholie.

Soms kan het voorkomen dat de energie zich vertoond in kleverig gedrag en dat komt voor wanneer de hartchakra is verstopt. Dan is de borstkas sterk uitgezet en opvallend groot. De kleur groen past bij deze chakra. Venus hoort bij deze chakra als hemellichaam.

De voeding is groenten en het recht om te beminnen past hierbij. De smaragd en de Rozekwartz zijn de edelstenen die hier bij horen en de dieren zijn de antilope en de duif. Het werkzaam principe is evenwicht en Bhakti- yoga is de yoga van overgave en liefde die past bij deze chakra. De archetype zijn Aphrodite, Quan – yin, en Christus.

Het Vishuddha chakra is het vijfde chakra

chakras duidelijk uitgelegd

Dan kom je op een hoger trillingsniveau te zitten. Je beschikt over een subtielere manier van waarnemen waardoor je bewustzijn wordt verruimd. Deze chakra is in de keel gevestigd.

Het element ether en geluid vallen hieronder en het doel is hier zelfexpressie.Heldere communicatie, creativiteit, harmonie, weerklank bij jezelf en weerklank bij anderen.

Mooie muziek. De klanken hebben een zuivere uitwerking. Het geluid van een gong of het luisteren naar mantra ‘s kunnen heilzaam in je uitwerken. Last van onvermogen tot zelfexpressie krijg je als deze chakra op een negatieve manier naar binnen slaat. Dan ben je geblokkeerd in je expressie mogelijkheden. Je krijgt dan ook moeite met dingen loslaten. Een zere keel, stijve nek, gespannen schouders. Stotteren.

De kleur is helder blauw. Het hemellichaam is Mercurius, de bode, de schrijver, de spreker. Het recht is het recht om te spreken en de voeding is fruit.De olifant en de stier zijn de dieren die hierbij passen en de edelsteen is turkoois, die bij de vijfde chakra hoort.

Het werkzaam principe is hier sympathische vibratie. Het yoga pad is mantra yoga (het zingen en steeds herhalen van magische woorden). De archetypen zijn Hermus, de boodschapper en Sarasvati, de Godin van kunst en muziek.

Het Anja chakra is het zesde chakra

Dit is het chakra wat weet en wat waarneemt. Het ziet alles en gebruikt het derde oog wanneer het goed werkt. Een chakra is een onzijdig iets, het is niet vrouwelijk en ook niet mannelijk. Daarom wordt een chakra een ‘het’ genoemd. De zesde chakra is in ‘de Grot van Brahma’ gezeteld. Dit is in het midden van het hoofd achter de wenkbrauwen gelegen tussen de ogen.

blue alien

Deze chakra wordt ook wel het ‘derde oog’ genoemd. Het element licht hoort bij deze chakra. Het levensgebied wat hieronder valt is de visuele waarneming. De helderziendheid, verbeeldingskracht, intuïtie vallen hieronder.

Het waarnemen van patronen en het vermogen om te zien. Je krijgt hoofdpijn en nachtmerries en hallucinaties als deze energie naar binnen slaat. Ook kun je last van je ogen krijgen. Via beelden in je geest kun je jouw leven in je eigen hand nemen. Je visualiseert ze dan gewoon. Dan krijg je inzicht. De kleur die bij de zesde chakra past is indigo. De voeding die hieronder valt zijn bewustzijnsverruimende middelen, de planeet is Neptunus.

Het recht om te zien hoort hierbij. Lapis lazuli en kwartskristallen passen hier als steen goed bij. Als dieren zijn het de uil en de vlinder. Yantra yoga en beeldvorming passen bij deze chakra. Het mediteren op mystieke schilderen hoort hierbij, het archetype is de kluizenaar, het medium en de dromer.

Het Sahasrara chakra is het zevende chakra

Deze chakra is gezeteld in de kruin, met het duizendvoudige lotusblad. Daar bevind dit chakra zich in de hersenschors. Het element gedachten valt hieronder, onder andere begrip en onderzoek. Het doel waar deze energie voor staat is verruimd bewustzijn.

light atmosphere

Als deze energie op een negatieve manier naar binnen slaat krijg je last van depressies, vervreemding, verwarring, verveling, apathie en onvermogen tot leren of begrijpen.

Dan kun je te rationeel worden of het omgekeerde gebeurt. Dan word je licht in het hoofd en zweverig en kun je in een fantasiewereld gaan leven. De kleur die hierbij hoort is violet. Het hemellichaam wat hierbij past is Uranus. De voeding hier is vasten. Het recht om te weten valt hieronder. De edelstenen hierbij zijn de amethist en de diamant. De dieren hierbij zijn de olifant, de os en de stier.

Het werkzaam principe is bewustzijn. Hieronder valt Jnana-yoga, de yoga van kennis en meditatie. Het archetype is de wijze man of de wijze vrouw. Deze chakra duidt op de vereniging van yin en yang. De vereniging van Shakti met Shiva. De oneindige allesomvattende kosmische energie.

Maar er is geen pad dat loopt naar deze chakra, de chakra van extase, die maar zelden verwezenlijkt wordt via zelf – realisatie. Het zevende chakra kun je verruimen door je gedachten op ideeën en overtuigingen te onderzoeken. Hier zitten namelijk je dogma ‘s en je religieuze opvattingen. Ook zonder dogma ‘s kun je een mooi eigen leven scheppen.

Hoe kunnen we onze kundalini stimuleren?

Hierbij kunnen we ons op het Ajna chakra focussen, waarna het actief wordt. Forceer niets als je bezig bent met het stimuleren (awakening) van je kundalini. Als het eenmaal goed werkt zal dat zo blijven en kun je natuurlijk het beste regelmatig blijven. mediteren. Leer daarbij goed adem te halen. Adem diep in en uit.

Sex-Love-and-Oxytocin-–-The-Full-Spectrum-Connection

Werk hierbij met prana-kundalini-atmula-dhara chakra om het kundalini te activeren. Hierna rijst het prana-kundalini omhoog om actief te worden via de citrini nadi.

Zodra het prāṇa-kuṇḍalinī binnenkomt bij de citriṇī nāḍi, worden de ida en pingala geactiveerd. Als de ida en pingala zijn geblokkeerd kan prana-kundalini alleen omhoog komen via citrini nadi, waardoor het kundalini probleem is opgelost.

Als dat goed is gegaan via de citrini nadi kan alles goed doorstromen via deze gangen en zijn er geen blokkades. Zo kan het kundalini doorstromen naar de hogere chakra ‘s zonder problemen.

Als het prāṇakuṇḍalinī door de citriṇī nāḍi heenloopt via de ‘spinal cord’, gaat het verder omhoog naar de sahasrāra chakra en maakt de gehele weg schoon om para-kundalini te kunnen voltooien. Als het pad eenmaal schoon is, dan kan het kundalini vervolgens geactiveerd worden.

Dorien Jansen

If you appr🍳eciate my work, please donate

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.